V&A: hoe lang is make-up houdbaar?

V&A: hoe lang is make-up houdbaar?

In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoord ik jullie meest interessante vragen over beauty, stijl en gezondheid. De vraag van vandaag is kort en krachtig…

V. Hoe lang zijn make-up producten houdbaar bij regulier gebruik?

A. Ik begin even met een persoonlijk verhaal… Als je in Sovjet Unie geboren bent, dan stel je deze vraag niet: je cosmetica is gewoon super zeldzaam en is houdbaar tot zo ver je hem gebruikt: tot het afbreken van de Berlijnse muur ongeveer. Een lipstick als cadeau vanuit buitenland met verleidelijke latijnse letters gebruik je gedurende jaar of 15 en alleen tijdens feestjes. Over 10 jaar ruikt je hem weer, en als er niets aan de hand is – gewoon dorgaan. En ja, we leven nog!

Desalniettemin heeft cosmetica wel zijn uiterste houdbaarheidsdatum. Die is vaak wettelijk voorgeschreven op basis van een soort product en de gebruikte ingrediënten. Of je je daar aan houdt is een andere vraag. Ik geloof persoonlijk niet mijn wimpers te verliezen door een vervallen mascara. Hoewel juist een mascara een soort product is dat ik sneller ga vervangen. BELANGRIJK: in dit artikel praten we over producten voor persoonlijk gebruik. De normen voor visagisten liggen anders!

Hoe dan ook, ik heb even dit artikel gevonden waarin standaard houdbaarheidsdata staan voor verschillende make-up producten. Kijkt u mee? 🙂

Concealer. Tot 12 maanden

Poeder. 2 jaar

Oogschaduw. Tot 3 jaar. Ik neem aan dat het om droge (poeder) formule oogschaduw gaat.  Persoonlijk vind ik dat poeder producten heel erg lang houdbaar zijn.

Oogpotlood. Tot 3 jaar. Een potlood wordt vaker geslepen en is daardoor wat hygiënischer dan andere producten.

Kwasten. Moeten gewassen worden elke 2-3 maanden. Dit vind ik nou heel raar! Ik was ze veel vaker.

Sponzen. Moeten gewassen worden elke week en vervangen elke maand. Ik was ze na elk gebruik en vervang pas nadat hij stuk is gegaan.

Foundations. Hier speelt de formule een rol. Producten op waterbasis (zoals Kett) zijn 1 jaar lang houdbaar. Producten op oliebasis zijn 1.5 jaar lang houdbaar.

Lippotlood. Tot 3 jaar. Ik houd ze veel langer!

Lipstick. Sommige experts zeggen tot 2 jaar, en de andere – tot 4 jaar. Ze komen echter allebei tot een consensus wat betreft de geur: ruikt uw lipstick niet meer normaal, dan is het tijd voor een nieuwe.

Mascara. 4 maanden.

Nagellak. Tot 12 maanden, afhankelijk van zijn kwaliteit. Maar ik denk dat vele van jullie prima weten dat een normale nagellak veel langer houdbaar is. Het is trouwens ook een vrij veilig product, want hij komt niet in contact met slijmvliezen.

Follow:
Share:

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *