V&A: wimpers knippen… helpt dat?

In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoord ik jullie meest interessante vragen over beauty, stijl en gezondheid. De vraag van vandaag is…

V. Gaan mijn wimpers langer groeien als ik ze een beetje knip?

A. Ja. Nee. Misschien. Dat is het punt niet. Ik heb het wel ’s gedaan en had meer spijt dan geluk.

Alle normale meisjes hebben dit al lang geleden gedaan, toen ze nog op school zaten. Wimpers knippen om te kijken of ze daarna beter zouden groeien. Maar wat is de ervaring van een volwassene ermee?

Lash trimming is in principe zo oud als de wereld. Het werd aangeraden om wimpers direct na het knippen in te smeren met olie (castor olie is daarvoor het meest bekend), zodat hij beter kan intrekken. Dit heb ik dus ook gedaan nadat ik mijn wimpers vorig jaar had geknipt. Mijn ervaring? Niet doen, lieverds. Oh nee, natuurlijk groeien ze terug (het zijn haren!), maar ik kan wel 5 redenen noemen om je wimpers even niet te knippen:

  1. Wimpers knippen is eng. Ik gebruikte een manicureschaartje voor kinderen, maar je moet toch absoluut voorzichtig zijn.
  2. Als je het nog nooit hebt gedaan, loop je het risico dat je meer gaat afhappen dan nodig. Vooral wanneer je ze begint in een recht lijntje te zetten… Daar gaat zo veel mis! Het is namelijk al genoeg om slechts 1 millimeter af te knippen, niet meer. Om dit nauwkeurig te kunnen doen, houd in de andere hand een klein wimperkammetje tegen de schaar als een soort verzekering.
  3. De eerste weken of 2-3 (hoe ouder je bent, hoe langer) loop je met hele rare botte stoppeltjes. Die zijn scherp en zien er dramatisch slecht uit in mascara. Liever geen mascara dragen totdat ze terug groeien.
  4. Uit mijn ervaring, groeien wimpers terug gedurende 4-5 weken, maar dat gebeurt niet gelijkmatig.
  5. Het heeft allemaal niet zo veel zin. Ten eerste, een wimper heeft een bepaalde maximale lengte die genetisch voorgestemd is (anders zouden we ze moeten vlechten). Ten tweede, de groeicyclus is niet zo lang: een afgeknipt wimpertje valt uiteindelijk uit, en daar in plaats komt een nieuwe dat geen idee heeft over de schulden van haar tante. Sommige mensen hopen dat hun wimpers na het knippen sterker worden. Misschien is dat wel zo, maar dan heeft het alleen maar zin als je ze regelmatig gaat knippen. Na nadelen daarvan heb ik voor jullie op het rijtje gezet.

Wat te doen? Het beste wat we kunnen doen is gezond blijven, genoeg vitamines naar binnen krijgen en ogen goed schoon houden. Castor olie / wonderolie kan prima aangebracht worden aan de niet afgeknipte wimpers. Ze worden daardoor donkerder en beetje dikker. Ik vind castor olie stuk leuker dan al die dure wimperserums. Oh ja, en ik knip wel mijn wenkbrauwen elke 2 weken, want die groeien wel een beetje te lang voor mijn smaak 🙂


Foto: Katja de Bruijn, studio Iconogenic

Follow:
Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *