De Chanel N° 5 collectie is al behoorlijk uitgebreid met verschillende badproducten en variaties van de klassieke geur. Blij, blij, blij, want Chanel N° 5 is mijn favoriete geur, en ja, hoe cheesy ook, maar ik draag hem vaak wel ’s nachts net als ooit Marylin Monroe. Hij helpt mij beter te slapen. Deze herfst kreeg de collectie een aanvulling in vorm van Chanel N° 5 L’EAU. Trouwens… waarom herfst? Soms wil je je favoriete geur dragen, maar je realiseert je wel dat het niet gepast is. Dan is de tijd om een lichtere zomerse versie te nemen, niet dan? Daarom vind ik de lancering van L’Eau in de herfst een beetje raar. Maar goed…

Ik was natuurlijk heel benieuwd. Recentelijk kon je bij een aankoop van een Chanel product bij Douglas een mooi miniatuur krijgen van het nieuwe release met een simpele titel: L’Eau. Ik heb mijn kans natuurlijk niet kunnen missen, en nu heb ik hem in huis!

Hier krijgt mijn review een kleine uitweiding… Ik moest even hier aan denken: we leven in het tijdperk van de dynastieën en “power children”. De Jacques Polge (zie hier zijn indrukwekkend Chanel record! ) erfenis in het gezicht van zijn zoon Olivier Polge (de neus achter N° 5 L’EAU ) en Lily-Rose Depp, de dochter van Johnny Depp en Vanessa Paradis, met haar grote droevige ogen en de bloemrijke naam die vraagt om een gezicht van een parfum te worden – dan zijn nu de mensen achter het nieuwe release.

chanel-no5-leau-1

Net zoals Marvel is gek met hun X-Men verhaal achteruit, hetzelfde gebeurt vaak met parfums. Ik bedoel, het originele N° 5 verscheen al in 1921! Nu bijna honderd jaar later blijft Chanel doorgaan met het maken van steeds lichtere versies. Ik wou dat het net andersom was. Toen ik jong was had ik N° 5 geprobeerd, en werd eerst … hmm… behoorlijk afgeslagen. Ik dacht “wat een oma zeep!” Ik ben niet de enige, hé? 🙂 Dus wie weet, waren Première of L’Eau mijn eerste “pogingen”, dan was het wellicht beter gegaan, en zou ik op het parfum stuk sneller verliefd kunnen worden. Ik wil dat mijn dochter Sonja nu naar N° 5 ook mooi kan groeien: ze kan (over een paar jaartjes dan wel natuurlijk))) beginnen met een leuke flanker als L’Eau, vervolgens gaan naar Premiere, en uiteindelijk naar N° 5 Eau de Parfum, en het parfum later wanneer ze gegroeid is tot een chique dame.

Terwijl het weinig zin heeft om het echte vergelijk te maken tussen de iconische innovatieve Chanel No 5 door Ernest Beaux en de jeugdige marketing lieveling L’Eau, is de meest voorkomende vraag juist hoe is L’EAU eigenlijk in vergelijk met EAU PREMIÈRE. Ik heb Premiere ook wel, en ik geniet ontzettend ervan als een dag parfum. Het eerste wat te zeggen valt is dat L’Eau stuk meer citrus bevat; in het begin is het een bomb van mandarijn, neroli en limoen. Het citrus entree van Premiere is dan stuk rustiger, en de hele geur is vrouwelijker. Premiere staat zeker veel dichtbij het originele parfum.

instagram

De sliert van L’Eau is eigenlijk waar mijn grootste teleurstelling mee te maken heeft: too.much.musk. Nadat alle mandarijnen tot rust zijn gekomen en de iconische aldehyden ook hun werk hebben gedaan (“calm down, mensen, ’tis chanel nummer vijf”), blijft er een niet zo spannende muskussliert achter dat doet denken aan goedkopere eau te toilette.

Over het algemeen, ondanks de aldehyden en jasmijn, ervaar ik L’Eau als een jonge moderne geur die in de zomer heel goed van pas zal komen in plaats van (een stukje sensuelere) Premiere. Ik vind hem best leuk; misschien niet helemaal ontwikkeld in de zin van grote indruk achterlaten in de kamer vol sprakeloze mannen, maar zoet en lief als een klein geglaceerd souvenir roosje.

Volgens Fragrantica, zitten de noten zo: Citroen, mandarijn, Orange, neroli, aldehyden, bergamot en limoen, May roos, jasmijn en ylang-ylang, zijn witte ceder, witte muskus, vanille en lis (iris) wortel.

Chanel No 5 L’Eau is verkrijgbaar in Nederland in deze winkels:

CHANEL

Douglas

De Bijenkorf

Ici Paris XL


Fotografie: Katja de Bruijn, studio Iconogenic