Beginnen jullie ook al te denken aan Sinterklaas en kerstcadeau’s? Dan heb ik voor jullie vandaag een prachtige tip: deze set miniaturen van het luxe merk Bond No. 9. Er zijn slechts een paar merken waarin ik bijna alles lekker vind: Hermès, Bond No. 9, Montale, en L’Artisan Parfumeur.

Bond No 9 is een iconisch Amerikaans merk gewijd aan de enige echte New York, met zijn ongekend grote en bonte verzameling van zeer hoge kwaliteit geuren. De kennismaking kit bestaat uit 10 bestverkochte vertegenwoordigers van Bond No. 9. Wat is hij mooi! Kleine sterren-flesjes met gekleurde buikjes en gouden “verlichting” nodigen je gezellig uit voor de feestelijke kennismaking met nieuwe geurtjes, waarbij (ik beloof het!) je zeker een paar favorieten zal vinden.

WALL STREET

Unisex aquatische geur van het soort dat ik noem “schoon overhemd”, met noten van de zee boerenkool, komkommer, lavendel, amber en vetiver. Wij hebben een citrus entree, daarna volgt diepe, indringende koele fase, die zich langzaam opwarmt richting amber. Tussen aquatische geuren familie is deze lekker mild. Het heeft geen scherpe naaldboom noten, jodium of “mannelijk” soorten kruiden, die gewoonlijk zijn in dergelijke composities. Wall Street is een zeer geschikte parfum voor zakenvrouwen, op een kantoor waar een parfum code ook van belang is.

EAU DE NEW YORK

Vers, zomers, eerder citrus dan bloemig, met noten van neroli, witte lelie en vetiver. Fruit explodeert in stedelijke nevel. Heldere geur vol energie; wij stormen naar het werk. Het werk waar we van houden. Na een lange eerste acte veranderd citrus naar witte bloemen met een duidelijke “zeep” ondertoon.

HAMPTONS

Verse bloemen en citrus, met noten van limoen bloemen, bergamot, witte jasmijn, magnolia, amber en sandelhout. Dit is een moderne beetje bitter en zeer delicate compositie. Je breekt uit van de betonnen jungle en gaat op bezoek naar je vrienden de buitenwijken. De hele tijd zie je het beeld van versgemaaide gazons, bloeiende struiken, en spelende kinderen. De geur is zo “vreedzaam”, dat je er zelfs een beetje slaperig van wordt, net als met de luie L’Eté en Douce van Artisan Parfumeur.

CHELSEA FLOWERS

Heldere groene geur, met noten van witte pioen, hyacint en muskus. Hij is simpel. Je zal hem misschien wel leuk vinden als je houdt van dingen als Creed Spring Flowers, maar zoekt naar was drogere, simpele geur. De geur ontwikkelt niet echt, alleen gaat het groene over naar romige bloemen. Aangenaam, utieraard, maar ik heb dat soort geld niet over voor het bloemwater.

bond-no-9-chelsea-flowers

THE SCENT OF PEACE

Noten van grapefruit, zwarte bessen, lelietje-van-dalen en muskus. Dit kan je favoriete zomer geur worden. Het wekt alleen maar een gevoel van vreugde en gezondheid! Mijn favoriete fruit noten en mijn geliefde lelietje-van-dalen! En je kan hem best riant aanbrengen, omdat hij zo delicaat is.

ANDY WARHOL UNION SQUARE

Andy Warhol hield van de geur van New York in het voorjaar. De geur is helder, evenals één van de portfolio’s van Warhol’s in zijn studio in de buurt van het fruit- en bloemenmarkt. Noten: lelietje van dalen, groene stengel, blauw freesia, witte berk, amber en musk.

bond-no-9-union-square

BOND NO.9 SIGNATURE PERFUME

De tweede naam is New York Oud. Het Oosten kwam naar New York. Dit is een geur speciaal uitgebracht voor de 10e verjaardag van het Bond No.9 hoofdkwartier. Het extract oud, roos, tonka en muskus. Oud is hier best “onschuldig” en zelfs goed verborgen (ik herrinner nog de Montale zijn heftige ouds!), een roos is tender. Het begin is zoet, en de basis is heel elegant. Beetje chemisch, deze geur is niettemin gepresenteerd in parfum concentratie.

BLEECKER STREET

Met noten van viool blad, zwarte bessen, jasmijn, kaneel en mos. Houtige en kruidige geur, androgyn en droog.

NUITS DE NOHO

Die is waarschijnlijk mijn favoriet uit de hele box. Hij is meest klassiek en Frans! Jasmijn, vanille, patchouli. Zeer vrouwelijk, warm, gourmand, en tegelijk toch zeer helder. Ik hoorde duidelijk wel ylang-ylang, een van de meest vrouwelijke noten in parfums. Bloemen zijn langgerekt, zoals viool legato. Maar ik kan ook wat fruit merken… Gesneden perzik? Of toch wel pruim? In ieder geval – de Nuits de Noho is onwerkelijk mooi.

CHINA TOWN

Zoals je kunt raden van de naam, de geur zo oosters, voor zover zij in de collectie over New York zijn plaats kom krijgen, met noten van persik bloemen, gardenia, tuberoos, patchouli en kardemom. Niet zo zeer provocerend maar gewoon smaakvolle sex-appeal, met een aangename harmonie van bloemen en aromatische noten. Gardenia en tuberoos zijn bloemen waarvan ik nog steeds af en toe wat afstandelijk ben. Maar hier zijn ze opgewarmd, vriendelijk geworden en zitten gezellig omgewikkeld in specerijen. De geur is zoet en zeer aantrekkelijk, je blijft maar je pols snuffelen.

Nou, ik hoop dat je neusgaatjes al beginnen te kribbelen! 🙂


Editorial fotografie: Katja de Bruijn, studio Iconogenic